Kortæppet i Aastrup Kirke.

Aastrup Kirke i Glejbjerg, ca. 25 km øst for Esbjerg indviede i 1994 et nyt kortæppe, tegnet af Karen Margrethe Høskuldsson og udført af lokale borgere. Udgangspunktet for opgaven var, at kortæppet skulle være tegnet til netop Aastrup Kirke, og det skulle fremstilles som stramajbroderi af menighedens medlemmer.

Kirkens altertavle i bruskbarok, med en fremstilling af den sidste nadver som centralt motiv, gav inspiration til motiverne i tæppet: brød, fisk og vin anbragt på 12 'pladser' langs knæfaldets runding. De 12 motivsamlinger er anbragt på baggrund, der giver illusionen om bunden i en flettet kurv. Som centralt motiv på tæppet er nogle kornaks flettet ind i 'kurven', så de danner et X (det græske K) og den lodrette del af P (det græske R), der tilsammen danner et Kristussymbol. Buen i P'et dannes af en fisk, der 'er stukket af' fra en af de 12 'pladser'.
De relieffer, der er udskåret i kirkens altertavle gav inspirationen til at give kortæppet en plastisk virkning, så det ser ud som om der rent faktisk er tale om genstande, der ligger på en flettet bund. Et sydvendt vindue i kirkens kor er brugt som den 'lyskilde', der får skyggerne til at samle sig på genstandenes nordside.
Farveholdningen er afstemt efter de hovedsageligt rødlige og brunlige toner i korets murstengulv og farveholdningen i altertavlen, så tæppet indgår som en naturlig del af rummets udsmykning på tværs af tidsperioder.
Efter godkendelse af det skitserede oplæg blev motivet tegnet op som mønster på kvadreret papir (2 x 2 mm) med en signatur for hver af de over 40 farvenuancer, så det var lige til at følge for de udøvende. Tæppet blev broderet på tre baner stramaj, der til sidst blev syet sammen til et helt tæppe.
13 mennesker syede på skift på broderiets dele i 1½ år, før det kunne indvies.
-----------------------------------------------
Link til hovedsiden for Kirkekunst/Kirketekstiler
Link til forsiden for Høskuldsson Design
Kontakt