Klassiske jeans med patchwork og blonder.

Disse bukser er konstrueret ud fra buksegrundformen C1 og er her vist på en kropsbygning med faconkoden x-11-232. Hvis din kropsbygning har et anden faconkode (faconkoden står øverst til højre på tekstsiderne til konstruktionen af din grundform C1) vil din grundform have en lidt anden form end den, der er vist her på siden.
Til denne model er anvendt en halvpanama fra Stof 2000 til alle de ensfarvede dele. Patchwork banen på forstykket er sat sammen af den samme halvpanama samt en rest blomstret møbelsatin i samme tykkelse som halvpanamaen og en blonde.

Bukserne har klassiske westernlommer med billetlomme på forstykket og gylplukning med lynlås. Bagpå er der det klassiske bærestykke og påsyede baglommer.

Ud over stoffet og blonden er der brugt en lynlås (se Gylp med løst ombuk og løst underfald for at finde den længde du skal bruge), og en knap, samt en stump vlieseline (se Knapper og knaphuller samt Klipning og syning af helt lige linning).
 
Konstruktionen:
1. Start med at tegne en kopi af din Buksegrundform C1. Alle punktbetegnelser refererer til punkter på grundformen C1 og anvendt i de undervisningsmoduler, der er nævnt i teksten!

2. Sænk taljen på både for- og bagstykke 4 cm til linning som beskrevet i Mønster til helt lige linning, tegning 3.

3. Indtegn forlommens bue samt billetlommens synlige del (se også Mønster til western forlomme, tegning 3). I dette tilfælde starter forlommen i punkt MX, der ligger 1,5 cm til venstre for punkt X. Lommen slutter i siden 4 cm under punkt A. Billetlommens punkt yC ligger 2 cm over forlommens buede linje MX-CD.

4. Sømmen cx-JB ned gennem forstykket ligger 2 cm til højre for den lodrette, stiplede linje på grundformens forstykke.

5. Sømmen TI-SR hen over bagstykket skiller bærestykket fra det store bagstykke. Punkt TI på skridtsømmen midt bag ligger 8 cm under punkt T, og punkt SR på sidelinjen ligger 2 cm under punkt S.

6. Baglommens punkt cc ligger 3 cm under linjen TI-SR og 3 cm fra skridtsømmen. Lommens øverste linje cc-cR er parallel med linjen TI-SR, og punkt cR ligger 6 cm fra sidelinjen. Linjen cc-dd er parallel med den lodrette, stiplede linje på grundformens bagstykke, og punkt dd ligger 7 cm over den vandrette, stiplede linje ud for punkt U. Punkt dQ ligger også 7 cm oven over den vandrette, stiplede linje ud for punkt U, og 4,8 cm fra sidelinjen. Punkt E ligger 3 cm over den vandrette, stiplede linje ud for punkt U og lige langt fra punkterne dd og dQ. Se også Mønster til påsyet lomme med lige overkant, tegning 2-3.

De færdige mønsterdele.
Mønsterdelene er uden sømrum! Målene langs mønsterdelenes kant angiver bredden af det sømrum, der skal lægges til ved klipningen i stoffet.

7. Forstykkets sidedel kopieres fra konstruktionen og følger forlommens bue som beskrevet i Mønster til western forlomme, tegning 6.

8. Bærestykket bagpå kopieres fra konstruktionen.

9. Det store bagstykke kopieres fra konstruktionen med indtegning af baglommens placering.

 

10. Mønsterdelene til lommeskiltet og billetlommen samt de to lommeposedele laves som beskrevet i Mønster til western forlomme, tegning 9-14.
11. Mønstrene til belægningsdelene laves som beskrevet i Mønster til gylp med løst ombuk og løst underfald.

12. Mønsteret til linningen laves som beskrevet i Mønster til helt lige linning, tegning 4-5 og tegning 8-9.

13. Mønsteret til bæltestropperne tegnes som 4 cm bred og 8 cm høj firkant. Der skal ikke lægges sømrum til nogen steder på denne mønsterdel.

14. Mønsteret til baglommen laves som beskrevet i Mønster til påsyet lomme med lige overkant, tegning 4.

15. Forstykket midt foran kopieres fra konstruktionen. Punkt MI markeres på skridtbuen midt foran som forklaret i Mønster til western forlomme, tegning 6.

16. Punkt I* markeres på skridtsømmen midt foran som forklaret i Klipning af gylp med løst ombuk og løst underfald, tegning 1.

Klipning.
17. Da modellen indeholder flere forskellige kvaliteter af stof er det ekstra vigtigt at stofferne vaskes inden klipningen, da de kan krympe forskelligt!

18. Forstykket midt foran klippes som et helt stykke efter at halvpanama, møbelsatin og blonde er syet sammen til et helt stykke stof, der er stort nok til at mønsterdelen kan være på det - incl. sømrum!

Syning.
19. Start med at sy patchworkstoffet til forstykket midt foran. Blonderne syes fladt på de blomstrede møbelsatin-dele med blondens lige side placeret 0,5 cm fra klippekanten. Halvpanama og møbelsatin syes derefter sammen med en falsk kapsøm som vist på billedet.
20. Når fortykket midt foran er klippet syes en blonde langs dets søm cx-JB som beskrevet ovenfor.

21. De to forstykkedele samles i sømmen cx-JB med en falsk kapsøm. Sømrummet vendes ud mod sidelinjen.

22. Sy forlommerne som beskrevet i Syning af western forlomme.

23. Sy gylpen og skridtsømmen på forstykket som beskrevet i Syning af gylp med løst ombuk og løst underfald, Metode 2.

24. Sy bærestykket til resten af bagstykket med en falsk kapsøm. Sømrummet vendes opad.

25. Sy baglommerne som beskrevet i Syning af påsyet lomme med lige overkant.

26. Sy skridtsømmen midt bag med en kapsøm.

27. Sy den indvendige skridtsøm fra fod til fod som en falsk kapsøm. Sømrummet vendes bagud.

28. Sy sidesømmene som falske kapsømme. Sømrummet vendes bagud.

29. Sy linningen som beskrevet i Klipning og syning af helt lige linning.

30. Fold stropperne ret mod ret på den lange led og sy dem sammen til rør. Vend retten ud af dem og giv dem en dobbelt stikning. Buk 1 cm om både for oven og for neden og stik dem fast på bukserne som vist på arbejdstegningen.

31. Buk sømrummet for neden dobbelt om og stik det fast.

32. Sy knap og knaphul. Se Knap og knaphul.
------------------------------------
Link til hovedsiden for Fjernundervisning i tilskæring og syning.
Link til hovedsiden for Tilskæring.
Link til den samlede oversigt over Kurser.
Link til forsiden for Høskuldsson Design